6 Ocak 2013

Dragonlance - Krynn'in Tarihi

'Dragonlance'
İlk yazıda 'Dragonlance' evreninin nasıl ortaya çıktığından ve 1982 yılından bu zamana nasıl bir gelişim gösterdiğinden bahsetmiştik. Bu yazıda ise biraz 'Krynn' dünyasının nasıl yaratıldığından ve tarihinden bahsedeceğiz. Hiç lafı uzatmadan başlayalım. (Kitapları okumamış olan ve daha sonra okumak isteyen arkadaşlar bu yazıyı okumazlarsa iyi olur çünkü romanlarda anlatılan bütün bir hikaye burada özetleniyor. Olacak olanları öğrenmeniz okuma keyfinizi azaltabilir. Yine de size kalmış, nasıl isterseniz.)

'Dragonlance'in dünyası 'Krynn'dir. 'Krynn' dünyasının en önemli özellikleri de şüphesiz bütün ırkların en güçlüsü olan 'dragon'lar ve gökte görünün üç ayıdır. 'Krynn' tarihi kötü 'dragon'lara karşı savaşılan birçok savaşla doludur. Bu savaşlar tanrılar katındaki bölünmenin 'Krynn'e yansımasıdır.

'Krynn' 'Dwarf'ları
'Krynn' Tarihi
'Krynn' dünyası kötü tanrı 'Takhisis'in isteği üzerine tanrı 'Reorx' tarafından yaratılır. Dünya yaratıldıktan sonra çok daha güçlü olan tanrı 'Chaos' dünyanın kontrolünü ele geçirmeye çalışır ve tanrıları da böylece büyük bir savaşa iter. Aralarındaki bu savaş sonucunda tanrıların her biri kendi yaşam formlarını yaratır ve kendilerinden özellikler eklerler. 'Paladine' 'elf'leri, 'Gilean' 'human'ları ve 'Takhisis' de 'ogre'leri yaratır. 'Reorx' bazı 'human'lara demir dövme yetisi bahşeder ama onlar bu yeni yetileriyle fazlaca gururlanıp 'Reorx'u görmezden gelirler. Bunun üzerine 'Reorx' onların boyunu kendi boyuna indirir ve bu yeteneklerini onlardan alır fakat bir şeyler icat etme tutkuları hala mevcuttur. Bu yeni ırk 'gnome'lardır. 'Chaos' da bütün bunlara karşılık hayvanları yaratıp bunlara uzun menzilli görebilme, daha uzun yaşama, daha iyi duyabilme, büyü gibi insanüstü güçler bahşeder. 'Dragon'larda ise bu güçler bir araya gelirler. Bu yaptıkları üzerine tanrı 'Chaos' 'High God' tarafından sürülür. Kendisinin 'High God' olduğunu düşünmekte ve dünyanın onun kontrolünde olması gerektiğine inanmaktadır. 'Reorx' 'Gray Gem' denilen mücevherin içine bir tutam 'Chaos' koyabilmek adına yanına gittiğinde 'Chaos' memnuniyetle kendini tamamen 'Gray Gem'in içine hapseder. 'Gray Gem' daha sonra 'gnome' ırkını farklılaştırarak 'dwarf' ve 'kender'leri oluşturur.. 'Silver dragon'ları 'Paladine'ın kendisi yaratır fakat bu 'dragon'lar kıskanç 'Takhisis' tarafından baştan çıkarılırlar. Bu duruma çok üzülen 'Paladine' ikinci nesil 'silver dragon'ları yaratır.

'High God' 'Krynn'de ona yardım etmeleri için yirmibir küçük tanrıyı yaratır. 'Reorx' ölümlüler yaratıldığında dünyayı ve kadrini ele geçirmek isteyince 'All-Saints War'u başlatır. Tanrılar ölümlülerin kaderi için savaşacaklardır. 'Takhisis'in liderliğini yaptığı bir taraf ölümlülerin tanrıların köleleri olması gerektiğini savunur ve etkileriyle onları bu yöne çekmeye çalışırlar. 'Paladine'ın önderliğini yaptığı diğer taraf ise 'High God'un sözüne uymaları gerektiğini savunur, ölümlüleri yönlendirmeye çalışırlar ve ölümlülerin büyümeye, gelişmeye ve hatta tanrılardan daha iyi olabilmeye potansiyelleri olduğunu görürler. İki grup da karşı tarafın ölümlülerin üzerindeki etkilerini kaldırmayı amaçlamaktadır. Arada bir yerde duran nötr tanrılar bu savaşta bir saf tutmazlar. Doğal olarak 'High God' araya girer ve kendisine karşı bir şey yapamayacaklarını, kendisinin hepsinden üstün olduğunu açıkça ortaya koyar. Buna yine de karşı çıkan kötü tanrılar ölümlüleri kendi yollarına çekmeye çalışmaya devam ederler ancak bu yaptıkları dünyadaki dengeyi sağlamaya yardım etmektedir. Bu denge bozulabilir bir dengedir fakat değişimin ölümlülerin kendilerinden gelmesi gerekmektedir.

'Age of Starbirth'
'Krynn' ve ilk ırklar yaratılmıştır.

'Age of Dreams'
'Krynn' ve sonu gelmez tüleri
Bu çağda 'Silvanos Goldeneye' önderliğindeki 'elf'ler ve kötü 'dragon'lar arasındaki savaş 'First Dragon War' gerçekleşir. 'Elf'ler savaştan sonra kayıplara karışacak olan büyülü taşlarla 'dragon'lara karşı galip gelirler. 'Kender'ler, 'minotaur'lar ve 'dwarf'lar yerleşmeye başlarlar fakat 'dwarf'lar büyülü taşları bozarak kötü 'dragon'ların tekrar ortaya çıkmasına sebep olurlar. Bu olay da 'Second Dragon War'u başlatır. Bu savaş da büyük güçleri olan birkaç büyücü tarafından bitirilir, yalnız bu büyük güç 'Krynn'i yaralar. Bu güçlü büyücüler bir araya gelerek 'Wizards of High Sorcery' ve 'Towers of High Sorcery'yi kurarlar. Bu savaştan sonra 'Kinslayer War' gerçekleşir ve 'Qualinesti' kurulur. 'Vinas Solamnus' tarafından 'Solamnia' kurulur. 'Istar' da bu çağda kurulmuştur. 'Third Dragon War' patlak verir. 'Huma Dragonbane' büyük bir fedakarlık yaparak 'Takhisis'i Krynn'den uzak tutacaktır.

'Kingpriest'
'Age of Might'
'Istar' gelişir. 'Paladine' bu yeni yerleşime destek verince 'Istar' 'Krynn'de büyük bir güç haline gelene kadar gelişmeye devam eder. Birkaç ulusla bu büyümeyi protesto ettikleri için savaşır. 'Kingpriest' 'Istar'ın yönetimine geçer. 'Istar' iyi ve kötü arasındaki denge görüşünü kaybeder ve kötülüğün kökünü kazımaya çalışır. 'Kingpriest' büyücülere zulmeder ve büyücüler 'Tower of Wayreth'e geri çekilmeye zorlanırlar. En sonunda 'Kingpriest' bütün kötülüğü yok edebilmek için tanrılardan kendisine 'Huma Dragonbane'e verdikleri gibi bir güç bahşetmelerini ister. Tanrılar buna çok sinirlenir ve 'Ansalon'un ('Krynn'in büyük bir kısmını kaplayan bölgesi) üzerine ateşten bir dağ indirirler. Bu olay 'Cataclysm' olarak bilinir.

'Age of Despair'
Bu çağ açlık ve kötülüğün çağıdır. Uluslar sefalet içinde çürümektedir ve 'Solamnia' şövalyelerinin şerefleri lekelenmiştir. 'Takhisis' kendini 'Ansalon' üzerinde 'War of the Lance'i başlatmaya hazırlar. Savaş başladığında 'Heroes of the Lance' ('Dragonlance'in ilk yayınlanan romanlarında hikayeleri anlatılan grup) 'Takhisis'e karşı savaşır ve birkaç defa zafer kazanırlar. En sonunda 'Neraka'da onu tamamen yenmeyi başarırlar. Savaştan sonra 'Raistlin Majere' tanrı katına yükselebilmek için planlara başlar ve bu planları 'Palanthas'ın yok olmasıyla sonuçlanır. 'Ariakan' tarafından 'Takhisis' şövalyeleri toplanır ve 'Age of Mortals' çağını açacak olan 'Chaos War' başlar.

'Age of Mortals'
'Dragon Overlords', 'Ansalon' topraklarını egemenliklerine alan çok güçlü ve devasa 'dragon'lar ortaya çıkarlar. 'Arcane' ve 'divine' büyülerin kaybına karşın, 'Palin Majere' büyücülüğü, 'Goldmoon' ise 'Mysticism'i başlatır. Yıllar sonra 'Takhisis' dünyayı ele geçirip tek tanrı olmaya çalışacak ve 'War of Souls' gerçekleşecektir. 'Dragon'ların en büyüğü 'Malys the Red', 'Qualinesti' ve çevresinin hakimi 'Beryl the Green' ve 'Solamnia' ve çevresinin hakimi 'Khellendros the Blue' yüce 'dragon'ları bu savaş sırasında ölürler. 'Takhisis' ölümsüzlüğü ondan alındığı için öldürülür ve 'Paladine' da ölümlü seviyesine alçalır. 'Krynn'se hala 'War of Souls'un yaralarını sarmaya çalışmaktadır.

Büyücü 'Fizban' ve 'Lord Gunthar'
Şu anda birçok karakterin kim olduğunu bilmiyor ve bilmek istiyor olabilirsiniz. Blog'un sözlük kısmını yakın zamanda bunun için yenilemeye çalışacağım. Ayrıca eğer bu yazı dizisi ilerlerse ana karakterler, yan karakterler ve tanrıları da tanıtan yazılar yazmayı düşünüyorum. Yazdığım yazıda alıntılar kullandım. Eğer bir yanlışımı görürseniz lütfen aşağıya yorum yaparak beni düzeltin. Ben de yazıyı tekrar gözden geçireyim.

Kaynaklar:
1. 'Krynn' - http://dragonlance.wikia.com/wiki/Krynn
2. 'Chaos' ve 'High God' - http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Dragonlance_deities
3. 'Dragonlance' (Resim 1) - http://www.freewebs.com/tohs2/The%20Forging%20of%20the%20Dragonlance%20-%20Keith%20Parkinson.jpg
4. 'Krynn' 'Dwarf'ları (Resim 2) - http://www.freewebs.com/tohs2/Dwarven%20Kingdoms%20of%20Krynn%20-%20Larry%20Elmore.jpg
5. 'Krynn' ve sonu gelmez kötüleri (Resim 3) - http://cache.gawkerassets.com/assets/images/8/2011/07/1120_dragonlance.jpg
6. Büyücü 'Fizban' ve 'Lord Gunthar' (Resim 4) - http://i225.photobucket.com/albums/dd313/FizbanWho_2007/Fizbangunthur.jpg
7. 'Kingpriest' (Resim 5) - https://www.edu.physics.uoc.gr/~lookas/pictures/lance20.jpg

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder