7 Aralık 2012

Dragonlance - Kaynak Tarihi

'Larry Elmore' tarafından 'Dragonlance' için boyanmış ilk tablo
'Dragonlance', yani dilimize çevrildiği adıyla 'Ejderha Mızrağı' vakti zamanında 'TSR (Tactical Studies Rules)' şirketi için iş başvurusuna giden 'Tracy ve Laura Hickman' çifti tarafından yolda yaratılmaya başlanmış, daha sonra büyüyüp büyüyüp şimdiki halini almış bir 'Dungeons & Dragons' evreni. Tarihi de önemli tabii ama bizi ilgilendiren kısmı daha çok içeriği. Bu yazıyla birlikte 'Dragonlance' evrenini keşfetmeye başlıyoruz. Birazı dilimize de çevrilen kitaplarını okuduk ve az biraz bilgi sahibiyiz belki ama burada evrenin kaynağına inip daha düzenli bilgiyi yakalamaya çalışacağız. Bunun için öncelikle 'Dragonlance' üzerine yazılmış kaynakların tarihini kurcalamamız gerekiyor.

 1982 - Tracy ve Laura Hickman çifti Utah'tan Wisconsin'e seyahatleri sırasında bir hikaye örgüsünü destekleyen ve 'dragon'ların hükmettiği bir dünya yaratmak amacıyla 'Dragonlance'i yarattılar. Bir hikaye örgüsü üzerine yaratılan başka bir dünya örneği olarak 'Tolkien'in 'Middle Earth'ü verilebilir.

'Dragons of Despair' modülü kapak resmi (1984)
1984 - 'TSR' için editör olarak çalışan 'Margaret Weis', 'Tracy Hickman' ile birlikte 'Dragonlance' serisinin çıkacak ilk romanının editörlüğüne verilirler. Bunun sonucunda 'TSR' aynı yıl ilk defa 'Dragons of Autumn Twilight' (Güz Alacakaranlığının Ejderhaları) kitabını yayınlar ve bu 'Chronicles Trilogy' dediğimiz serinin en önemli üç kitabından ilkidir. (Kitap 'AD&D 2nd Edition' zamanı çıkan 'Dragons of Despair' modülünden yola çıkılarak yazılmıştır.)

'TSR'ın roman yayınlamak konusunda bazı çekinceleri olsa da bu ilk kitap daha sonra çokça defa basılıp fazla sayıda dilde ve ülkede okur bulabilmiş ve halen bulabilmektedir. 'FRP' ile yeni tanışmış birine tavsiye edilebilecek belki de en iyi romanlardan biridir.

'Forging The Darksword' (1987)
1985-1990 - 'TSR'dan bekledikleri ilgiyi göremeyen 'Weis' ve 'Hickman' ikilisi, 'Darksword' adında üç kitaplık bir serileri de geri çevrilince bir süre hiç 'Dragonlance' üzerine kitap yazmazlar. Geri çevirilen serileri de farklı bir yayınevi tarafından basılır.

1995 - İkili 'Dragonlance' için son yazacakları kitap olduğunu düşündükleri 'Dragons of Summer Flame'i (Yaz Alevi Ejderhaları) yine 'TSR' aracılığıyla çıkarırlar. Bu sırada 'Dragonlance' evreni 'SAGA System' adı verilen tamamen kartlarla oynanan bir oyun sistemini benimsemiştir. 'TSR' ekonomik olarak sıkıntıdadır, dolayısıyla 'Dragonlance'in geleceği de parlak değildir.

1997 - 'Wizards of the Coast' 'TSR'ı satın alır. 'Weis' ve 'Hickman' ikilisi yeni söz sahibi 'Wizards of the Coast'a 'War of Souls' (Ruhlar Savaşı) serisini sunar. (Serinin üç kitabı da daha sonra 2000-2002 yılları arasında basılıp 'New York Times'ın çok satanlar listesine girecektir.) Bu sırada ve daha sonraki yıllarda 'Weis' ve 'Hickman'ın yarattığı evren 'Richard A. Knaak', 'Douglas Niles', 'Roger E. Moore', 'Don Perrin', 'Jean Rabe', 'Paul B. Thompson', 'Tonya C. Cook', 'Michael Williams', 'Nancy Varian Berberick' ve 'Chris Pierson' gibi yazarlar tarafından yazılan diğer romanlarla birlikte genişletilecektir.
'Dragonlance - War of Souls - Dragons of a Vanished Moon' kapak resmi (2002)
2001-2003 - 'Wizards of the Coast' 'Dragonlance' oyun materyallerinin basım hakkını 'Sovereign Press'e devreder. 2003'te 'D&D 3rd Edition' kurallarını kullanan yeni bir 'Dragonlance' 'campaign setting'i çıkartılır.

'Dragonlance Campaign Setting' (2003)
2008 - 190'dan fazla romanıyla 'Dragonlance' 22 milyonu aşan kopya sayısına ulaşmış ve 20'den fazla çok satan listesinde yer almıştır.

2012 - Her ne kadar son romanı 2010'da yazılmış ve yavaş yavaş mazideki yerini almaya başlamış bir evren olsa da 'Dragonlance'in bütün bu yıllar boyunca birçok diğer yazarı ve oyun yapımcısını etkilediği gerçektir. Bir nevi 'FRP' tarihine damgasını vurmuştur.

'Dragonlance' üzerine hazırlanmış yeni-eski tüm kaynakların listesini buraya tıklayarak görebilirsiniz.

1999'da Arkabahçe Yayıncılık tarafından ilk defa Türkçe'ye çevrilerek basılan serinin dilimizdeki adı Ejderha Mızrağı'dır. Bu evren üzerine çeviri olan bütün kitapların listesini buraya tıklayarak görebilirsiniz.

Bu yazıyı izleyen ikinci bir yazıda 'Dragonlance'in dünyası 'Krynn' nasıl bir yerdir, 'Raistlin', 'Caramon', 'Goldmoon', 'Tanis' kimdir, hikayeleri nasıl gelişmiştir, 'Dragonlance' ismini nereden almıştır bunları anlatmayı düşünüyorum. Üçüncü bir yazıda ise 'Dragonlance' romanları, modülleri, oyunları, filmleri ve bunlar arasındaki ilişkilere göz atacağım. 'Margaret Weis' ve 'Tracy Hickman' için bu diziden ayrı bir yazı hazırlamayı düşünüyorum.
'Tracy Hickman' ve 'Margaret Weis' 'GenCon'da (2008)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder