11 Aralık 2012

Dungeons & Dragons Tarihi ve Kronolojisi - I

'PlanetAD&D' bir 'Dungeons & Dragons' kaynak sitesi ve daha yeni keşfettiğim güzel bir 'D&D' tarihçesi hazırlamışlar. Bunu sizinle paylaşmak istiyorum. Böylece '2nd Edition'ın bu gelişimde nerede durduğunu görebiliriz. Ayrıca gayet keyifli bu yazının orjinaline buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

'Dungeons & Dragons'ın Tarihi 
'Gary Gygax'
'Dungeons & Dragons'ın yaratıcısı 'Gary Gygax' 27 Temmuz 1938'de Chicago Illinois'de doğdu. Alman göçmeni bir ailenin çocuğu olan 'Gygax' oyun oynamaya kart oyunları ve sonrasında satrançla 5 yaşında başladı. Ona ilk kez annesi tarafından gösterilen 'Jack Vance' ve 'Robert E. Howard' gibi ucuz fantezi ve bilim-kurgu yazarları o noktadan sonra hayatına yön verecek iki tutkuyu ateşledi: Fantezi ve Oyun. Sonuç olarak bu iki tutku rol yapma oyunlarının babası 'Dungeons & Dragons'ın yapımında birleşti.
'TSR' Logosu
'Gygax' ve 'Don Kaye', daha sonra 'Blume' ve 'Arneson' ile bir araya gelerek 'Lake Geneva Tactical Studies Association' adında yerel bir oyun grubunun ardından 1973'te 'Tactical Studies Rules' adını verdikleri şirketi kurdular. Şirket daha sonra 'Dungeons & Dragons' olarak adlandırılacak ('Gygax'in eşi 'Mary'nin önerisi üzerine) fantezi savaş oyunlarının kalem ve kağıtla oynanabilen şeklini pazarlamak için kurulmuştu. Oyun ilk kez 1973'te 'EasterCon'da görücüye çıktı ama 1973 yılında sınırlı sayıda ve bulunması güçtü. 1974 Ocağında 1000 kopyayla ilk baskısı beyaz bir kutu içinde yayınlandı. Bir yıl içinde hepsi satıldı. Oyun üç kitapçıktan oluşmaktaydı: 'Men and Magic', 'Monsters and Treasure' ve 'Wilderness & Dungeon Adventures'. Bu kitapçıklara sahip olanların 'Avalon Hill' oyunu 'Outdoor Survival'ın yanında 'Chainmail'e de sahip olmaları tavsiye edilmekteydi.
'Dungeons & Dragons' Logosu
Oyunda üç 'class' vardı: 'Fighting Man', 'Magic-User' ve 'Cleric'. Gerçek dünyayı temsil eden bir şey bulunmaması için birçok araştırmalar yapılmış ve terimler bilerek belirsizleştirilmişti. Yazarlar oyunun büyü sisteminin 'Jack Vance'in fantastik eserlerini baz almasına karar verdiler. Ayrıca oyunda dört farklı 'race' vardı: 'Human', 'Dwarf', 'Hobbit' ve 'Elf'. Sonraları 'Tolkien'lerden gelen tepkiler ve yasal uyarılarla 'Hobbit' 'race'i 'Halfling' olarak değiştirilecekti.
'Blackmoor Campaign Setting' (1975)
İlk yılın ardından oyun popülerleşmeye başladığında oyuna ek kural kitaplarıyla birlikte kendi 'campaign'lerini de detaylı olarak yayınlamaya karar verdiler. Bunun sonucunda çıkan ürün orjinal 'Greyhawk'tı. 'Thief' 'class'ını oyuna kazandırdı ve büyü ve yaratıklar hakkında bilgiler içeriyordu. 'Greyhawk' evreni bugün hala büyük bir fan kitlesine sahiptir. Daha sonra 'Blackmoor' 'campaign'i yayınlandı. 'Monk' ve 'Assassin' 'class'larını ve ilk modül 'Temple of the Frog'u içeriyordu. Daha sonra da 'Druid' 'class'ı ve 'psionics'in bulunduğu ek kural kitabı 'Eldritch Wizardry' yayınlandı. Bu serinin son kitabı oyunda kullanılabilinecek tanrı ve inanışları içeren 'Gods, Demigods and Heroes' oldu.
1975 yılında 'Gygax' ve 'Arneson' yollarını ayırdı, 'Don Kaye' ise bir kalp kriziyle yaşamını yitirdi. 'Kaye'nin eşi, 'Gygax' ve 'Blume' ile birlikte şirketi bölme kararı aldı. Aynı yıl 'Gygax' ve 'Blume' 'TSR Hobbies, Inc.'i kurdular.

'Monster Manual' (1977)
Bu noktada oyun çok sayıda kural kitabı, ek kitap ve dergilere yayılmış birçok kuraldan oluşuyordu. Buna ek olarak 'Gygax' de oyuna eklemek istediği bir kısım 'campaign' notları ve kurallar biriktirmişti. Oyunun yeni bir edisyonunun çıkartılmasına karar verildi ancak ikinci edisyon olarak adlandırılıp ilkinin devamı olmamasını istemediler. Bu yüzden 'TSR' 'Advanced Dungeons & Dragons'ı piyasaya sürdü. Bu genişletilmiş ve geliştirilmiş sürüm yayınlarına 1977'deki 'Monster Manual' ile başladı. Bunu 1978'de yayınlanan 'Player's Handbook' ve 1979'da yayınlanan 'Dungeon Master's Guide' takip etti. 1997'de popüler kart oyunu 'Magic: The Gathering'in yayıncısı 'Wizards of the Coast, Inc.' 'TSR'ı satın aldı. 2000'de 'Wizards of the Coast' 'Advanced Dungeons & Dragons'ın ve 'Basic Dungeons and Dragons'ın tamamen yenilenmiş olan vârisini yani 'Dungeons & Dragons'ın üçüncü edisyonunu yayınladı.

İkinci bir yazıda da ayrıntılı kronolojiyi çevirmeyi düşünüyorum. Umarım güzel olmuştur. Okuduğunuz için teşekkürler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder