21 Kasım 2014

D&D 5th Edition Üzerine

Geçen hafta 2nd Edition takıntılarımı bir kenara bırakıp internetteki yorumlara da güvenerek campaign'imizi 5th Edition'a çevirmeye karar verdim. Dungeons & Dragons 5th Edition Player's Handbook'u baştan sona okuduktan sonra da aslında bazı şeyleri çok daha yerinde buldum. Ayrıca çok daha anlaşılır bir şekilde yazılmış olduğu kesin. Çoğu karmaşık mekanik basitleştirilerek başlıklar altında toplanmış. Aklımda kalan birkaç şeyi sizlerle paylaşmak istiyorum.

- Oyuncuya tanınan çeşitlilik sadece Player's Handbook'ta bile epey fazla. Race ve class dışında archetype ya da fighting style gibi seçeneklerle istediğinize yakın bir karakter yaratabiliyorsunuz. Bir de her class için ayrı avantajlar sağlayan bu seçenekler hiç bir class'ı arkada bırakmıyor. Fighter olarak oynamak artık o kadar da sıkıcı değil. Sistem kendiliğinden çeşitlilik sağlıyor, hikaye bazında bir şey yazmasanız da karakterinize aşağı yukarı bir rol biçiliyor.

- Advantage/disadvantage mekaniği güzel düşünülmüş. Avantajın sizde olduğu durumlar açıkça belirtilmiş ve bu gibi durumlarda iki zar atıp yüksek olanı kullanıyorsunuz. Tam tersi de dezavantaj için geçerli. Gayet basit ama çalışan bir mekanik.

- Statik proficiency bonus mekaniği de işleri bayağı kolaylaştırıyor. Böylece proficiency'ye sahip olduğunuz her silah, dil, yetenek vb. aynı bonustan yararlanıyor. Ayrıca bir de ability check proficiency var. Ability check için zar atarken profıcıency bonus ve aiblity adjustment toplanıp zarınıza ekleniyor. Her şey için ilginç ve inovatif çözümler bulunmuş.

Bu Cumartesi ilk kez oynayacağız 5th Edition'la bakalım gerçekten de övdükleri kadar iyi mi.

2 yorum:

  1. Hello, im a dungeons and dragons collector in Spain and I am looking to buy the turkish players handbook.
    Do you know where I could get in touch with some turkish fan or collector that might be willing to sell it. I am ready to pay a good price for it. Thanks in advance and greetings from Madrid, Spain.
    My email is d3rmond2@hotmail.com. You can also reach me on whatsapp at +34645806130



    http://static.idefix.com/cache/0/270/127833

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. There is no Turkhis translation of 5e but there is for 3.5. I dont think you can find it because its really really rare

      Sil